מהו דיכאון?
דיכאון הינו מחלת נפש המתבטאת בירידה חדה במצב הרוח ושקיעה בעצבות וייאוש, אשר מובילים לשיבוש התפקוד היומיומי של האדם. דכאון גורם לחולה חוסר עניין, היעדר תקווה ולעיתים גם מחשבות אובדניות. במהלך הטיפול יבחן המטופל מחדש תפישות העצמי והעולם, יכיר את כוחותיו וערכו, וילמד דרך התנסות אישית, מהן דרכי ההתמודדות המעצימות אותו. דיכאון מטופל ביעילות בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. (ראה הרחבה)

מצבי פוסט טראומה(PTSD)
הפרעת דחק פוסט-טראומטית היא הפרעת חרדה המתפתחת לאחר חוויית אירוע טראומטי כגון תאונה, פיגוע טרור, מלחמה או מצב מאיים חיים. הגדרת האירוע הטראומטי עשויה לנוע מאיום קיומי ועד לעדות למצב שנתפש כמאיים מאד. בטיפול נחשפים למקור החרדה, ולומדים לנטרל אותה על מנת לאפשר חזרה לחיים תקינים. להרחבה בנוושא פוסט טראומה לחץ כאן.

מהן הפרעות חרדה ופוביות?
הפרעות חרדה מביאות תחושת דאגה עזה ומתח מפני גורמים מציאותיים או דמיוניים המאיימים על האדם. תסמיני החרדה הם נפשיים ו/או גופניים, ופוגמים בתפקוד יום יומי תקין. חרדות ההופכות לכרוניות נקראות פוביות ועלולות ללוות את האדם במשך תקופה ארוכה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי המעמת את המטופל עם האיום באופן מבוקר, מסייע במיתון החרדה, לעיתים עד כדי היעלמותה. 

מהי הפרעה טורדנית כפייתית? (OCD) Obsessive-Compulsive Disorder
הפרעה זו מתאפיינת במחשבות טורדניות ובביצוע פעולות חוזרות בצורה כפייתית. הפעולות החוזרות מפחיתות את החרדה, אולם לזמן קצר בלבד, והן גורמות סבל וטרחה כשלעצמן. בטיפול קוגניטיבי התנהגותי מתבצעת פעולת חשיפה מבוקרת הממתנת את ההתנהגות המפריעה ומאפשרת חזרה לחיים רגילים. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא המומלץ להתמודדות יעילה עם OCD.

הפרעות אכילה, אנורקסיה ובולימיה
הפרעת אכילה היא הפרעה נפשית המתבטאת באכילה בלתי-סדירה הגורמת לנזקים גופניים, לעתים מסכני חיים. הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הוכח כאופטימלי  בהפרעות אלה.
 
הטיפול בחולי סכיזופרניה
סכיזופרניה היא הנפוצה והקשה במחלות הנפש. הסיוע לחולה כולל טיפול קוגניטיבי התנהגותי בחרדות, ויסות רגשי, הדרכת תקשורת בין אישית, שיפור כישורי חיים, בשילוב המשפחה והקהילה, על מנת לשפר את התפקוד היום יומי ואת איכות החיים.
הפרעות ובעיות שכיחות